GYIK

Mi is ez a filmszemle? (Jól hangzik, de sosem volt ilyen az életemben.)

Az első Regnumi Filmszemle 2002-ben, az eddig utolsó 2006-ban volt, tehát 14 év kihagyás után kerül sor ismét a Regnum első számú filmünnepére. A szemlére regnumi alkotók közreműködésével készült alkotásokkal lehet pályázni.

Lehet beküldeni tábori videót is?

A Regnum Filmszemlére két kategóriájában lehet filmeket nevezni (rövidfilm, videoklip). Ha a tábori videótok belepasszol a két kategória valamelyikébe, várjuk szeretettel! Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a filmszemlére alapvetően nem aftermovie-kat várunk (ha ez lenne a helyzet, lenne aftermovie kategória), hanem önálló filmalkotásokat, videoklipeket.

Mi a különbség a két kategória között?

A rövidfilm fiktív történeten alapuló játékfilm vagy dokumentumfilm, vagy e két műfaj keveréke is lehet. A Regnum Filmszemlére legfeljebb 12 perces alkotásokkal nevezhettek.

A videoklip egy zeneszám vizuális megjelenítési formája; egy konkrét dalhoz készített film.

A klipben csak saját zenét lehet használni?

Bármilyen zenére forgathattok videoklipet, a lényeg, hogy a film játékideje ne lépje át a kiírásban megjelölt 6 percet. Ha ez saját zene, az csak a hab a tortán!

A stáblista beleszámít a film hosszába?

Igen.

Mennyire kell profinak lennie a filmnek?

A Regnum Filmszemle nem az Oscar-gála, de még csak nem is a Cannes-i Filmfesztivál. Itt mindenkinek helye van, aki kedvet, erőt, lelkesedést érez magában a filmkészítéshez.

Van nevezési díj?

Nem szeretnénk, ha a pénz jelentené az alkotás gátját, ezért úgy döntöttünk, a 2020-as Regnum Filmszemlére nem lesz nevezési díj. A Regnum Filmszemlét önkéntes munkában szervezünk. A felmerülő költségeket (pl. moziterem bérlése, díjak legyártásának költségei stb.) közösségi finanszírozással szeretnénk biztosítani. Erről hamarosan részletesebben is írunk.

Mi van, ha nevezek, de nem készül el a filmem?

Reméljük, mindenkinek sikerül befejezni a filmjét a leadási határidőig. Ha ez mégsem jön össze, vagy meggondoljátok magatokat, és mégsem forgattok filmet, mindenképpen jelezzétek nekünk! A filmszemle szervezése során nagyon fontos előre látnunk, hány filmre számíthatunk, a moziterem befogadóképessége és a bérlés időtartama miatt.

Miről csinálhatok filmet?

Tartalmi szempontból nem szeretnénk megkötni a kezeteket; tulajdonképpen bármiről forgathattok filmet. Arra figyeljetek, hogy a leadott filmek és klipek nem tartalmazzanak a filmszemle regnumi jellegével össze nem egyeztethető (pl. obszcén, másokat sértő) szöveget és jeleneteket.

Lehet jönni csak nézőnek is?

Természetesen! A díjátadóval egybekötött Regnum Filmszemle 2020. november 27-én lesz, ahová mind az alkotókat, mind a nézőket szeretettel várjuk. A filmszemle közönsége fogja megszavazni, melyik film kapja a Közönségdíjat. Pontos helyszín és részletes program szervezés alatt.

———

Amennyiben nem találtál választ a kérdésedre, írj nekünk az info@regnumfilmszemle.hu e-mail címre, vagy keress minket facebook-on, telefonon vagy akár személyesen.

Csabai Ati, Réti Laci

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük