Mi is ez a filmszemle? (Jól hangzik, de sosem volt ilyen az életemben.)

Az első Regnumi Filmszemle 2002-ben volt. 2006 és 2019 között a program szünetelt. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt az online térben éledt újra a Regnum első számú filmünnepe. A szemlére regnumi alkotók közreműködésével készült alkotásokkal lehet pályázni.

Lehet beküldeni tábori videót is?

A Regnum Filmszemlére három kategóriájában lehet filmeket nevezni (rövidfilm, dokumentumfilm, videoklip). Ha a tábori videótok belepasszol a kategóriák valamelyikébe, várjuk szeretettel! Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a filmszemlére alapvetően nem aftermovie-kat várunk (ha ez lenne a helyzet, lenne aftermovie kategória), hanem önálló filmalkotásokat.

Mi a különbség a kategóriák között?

A rövidfilm fiktív történeten alapuló játékfilm, a dokumentumfilm valós eseményekről és emberekről szól; tényeken alapul. A Regnum Filmszemlére legfeljebb 12 perces alkotásokkal nevezhettek.

A videoklip egy zeneszám vizuális megjelenítési formája; egy konkrét dalhoz készített film.

A klipben csak saját zenét lehet használni?

Bármilyen zenére forgathattok videoklipet, a lényeg, hogy a film játékideje ne lépje át a kiírásban megjelölt 6 percet. Ha ez saját zene, az csak a hab a tortán!

A stáblista beleszámít a film hosszába?

Igen.

Mennyire kell profinak lennie a filmnek?

A Regnum Filmszemle nem az Oscar-gála, de még csak nem is a Cannes-i Filmfesztivál. Itt mindenkinek helye van, aki kedvet, erőt, lelkesedést érez magában a filmkészítéshez.

Van nevezési díj?

Nem szeretnénk, ha a pénz jelentené az alkotás gátját, ezért úgy döntöttünk, a 2024-es Regnum Filmszemlére nem lesz nevezési díj. A Regnum Filmszemlét önkéntes munkában szervezünk. A felmerülő költségeket (pl. moziterem bérlése, díjak legyártásának költségei stb.) közösségi finanszírozással szeretnénk biztosítani. Erről hamarosan részletesebben is írunk. Amennyiben szponzorként támogatnád az eseményt, keress meg minket!

Mi van, ha nevezek, de nem készül el a filmem?

Reméljük, mindenkinek sikerül befejezni a filmjét a leadási határidőig. Ha ez mégsem jön össze, vagy meggondoljátok magatokat, és mégsem forgattok filmet, mindenképpen jelezzétek nekünk! A filmszemle szervezése során nagyon fontos előre látnunk, hány filmre számíthatunk, a moziterem befogadóképessége és a bérlés időtartama miatt.

Miről csinálhatok filmet?

Tartalmi szempontból nem szeretnénk megkötni a kezeteket; tulajdonképpen bármiről forgathattok filmet. Arra figyeljetek, hogy a leadott filmek és klipek nem tartalmazzanak a filmszemle regnumi jellegével össze nem egyeztethető (pl. obszcén, másokat sértő) szöveget és jeleneteket.

Lehet jönni csak nézőnek is?

Természetesen! A díjátadóval egybekötött Regnum Filmszemle a terveink szerint valamelyik budapesti moziban lesz, ahová mind az alkotókat, mind a nézőket szeretettel várjuk. A filmszemle közönsége fogja megszavazni, melyik film kapja a Közönségdíjat.

———

Amennyiben nem találtál választ a kérdésedre, írj nekünk az info@regnumfilmszemle.hu e-mail címre, vagy keress minket facebook-on, telefonon vagy akár személyesen.

Csabai Ati, Réti Laci